Da li rekreativne aktivnosti utiču na kvalitet vaše kose?

 

Šokantna činjenica je da možete itekako naškoditi svojoj kosi kada se bavite fizičkim aktivnostima.

Naše istraživanje će Vam pomoći u vidu saveta, kako da zaštitite svoju kosu prilikom bavljenja sportom.

 

ELASTIČNE TRAKE ZA KOSU

Na tržištu postoji jako puno kvalitetnih elastičnih traka za kosu, namenjenih specijalno za treniranje, koje su jako dobra investicija. Ne treba štedeti na ovim stvarima ako se aktivno bavite sportom. Traka će pomoći da se vaš koren kose ne masti prilikom treniranja.

 

MENJAJTE MESTO

Mnoge žene greše kada rep za kosu vezuju uvek na istom mestu. Trik je u tome da ne vezujete rep uvek na istom mestu dok trenirate, jer se na taj način vaša kosa lomi, već da svakodnevno menjate centralno mesto vezivanja. Alternativno rešenje je i da menjate način vezivanja kose dok trenirate. Koristite niski rep, riblju kost - pletenicu, visoki rep ili pak punđu na sredini potiljka.

 

NEMOJTE KVASITI KOSU

Dosta žena kvasi svoju kosu nakon treniranja i koristi regenerator. Ovo je jako loše i štetno za vašu kosu. Na ovaj način, ne samo da potpomažete so da se spušta u koren vaše kose, već i isušujete kosu olakšavajući oksidaciju boje. Imajte u vidu da je regenerator predvidjen da se koristi isključivo nad čistom kosom, u suprotnom će doći do taloženja proteina koji se nalaze u regeneratoru, koji mogu potencijalno da utiču na isušenje kose i njeno pucanje. Generalno ako planirate da kvasite kosu, onda iskoristite i šampon.

trening vs kosa

 

ŠAMPON ZA SUŠENJE KOSE

Šampon za sušenje kose je sjajan način da se odbranite od masne kose, ali ključ ovog preparata je da ga iskoristite pre treninga,a ne posle znojenja. Ako vam je kosa natopljena znojem, ne postoji preparat koji može tako dobro da upije znoj. Mnogi šamponi za sušenje kose imaju alkohol u sebi, koji u kombinaciji sa vodom, može itekako da ošteti kosu i isuši je. Isto važi i za sprejeve za plažu, koji takođe koriste velike koncentracije alkohola.

 

ISČETKAJTE JE DOBRO

Ako iz nekog razloga niste planirali da operete kosu odmah posle treninga, pobrinite se da je dobro isčetkakte kvalitetnom četkom. Na ovaj način ćete masnoću od znoja raspodeliti na čitavu dužinu kose i nećete opteretiti koren kose, odnosno kožu glave.

 

ZAŠTITITE JE

Ako volite da praktikujete jutranji trening napolju, potrudite se da koristite peparat za kosu sa  UV zaštitom. Pomoći će Vam da kosa ostane meka i sjajna.

 

By Danijela

Leave a comment

Please publish modules in offcanvas position.