Da li ste razmiljali da radite na brodu?

/ Monday, 20 February 2017 20:23

Da li bi ste se odlučili za rad na brodu? Kako izgleda raditi i živeti na brodu? Kako da konkurišem za rad na kruzerima?

Pitali smo one koji su radili ili još uvek rade na "kruzerima".

 

Rad na brodu

 

Dragi naši frizeri, maseri, kozmetičari, fitnes instruktori...
Primetili smo da ste u velikoj nedoumici čitajući razne članke na internetu i slušajući priče koje se prepričavaju o radu na turstičkim prekookenaskim brodovima.

Koautor ovog članka je osoba koja je na brodu radila (i još uvek radi) već više od 3 godine. Naše tvrdnje nisu zasnovane na osnovu drugih komentara, priča ili prepričavanja koja nisu potvrđena.
Želja nam je bila da saznamo kako je raditi na kruzerima, koji su benefiti, da li je naporno i kako uopšte konkurisati za rad na brodu.

 

NIJE LAKO!
Da, definitivno ovako treba da izgleda uvod teksta o radu na brodu.
OVO JE IZAZOV ZA MOTIVISANE I HRABRE OSOBE! NIJE ZA RAZMAŽENE!

 

Ciljna grupa kompanija koje regrutuju kandidate su osobe između 18 i 35 godina. Statistika kaže da se jako mali procenat osoba starosti do 25. godina osamostali.
S jedne strane je to dobro. Mi (misleći na države u regionu) okrenuti smo porodici, kod nas roditelji svojoj deci “za srećan 18.rođendan” ne spakuju kofere ispred vrata uz poruku "sada si svoj čovek". Takve situacije su retke, što zbog finansijske situacije što zbog vaspitanja i porodičnih odnosa. Kažu da sa zapadom kasnimo 50 godina. Nadam se da ih nikada nećemo dostići u porodičnim odnosima koje oni poštuju :) Bilo bi dobro kada bi ih na finansijskom polju pristigli za koju godinu!

Da se vratimo na temu.
Sam proces podnošenja zahteva za rad na luksuznim prekookeanskim brodovima je jednostavan. U zavisnosti za koji posao konkurišete, potrebna Vam je diploma iz struke i poznavanje engleskog jezika. Poznavanje engleskog jezika je potrebno da bude na nekom srednjem nivou kako bi ste mogli da se sporazumete sa klijentima na brodu. Na brodu je inače poslovni jezik engleski.

Prvi koraci su slanje prijave i intervju u nekoj od agencija koje regrutuju kandidate za poslove na brodovima. Na intervjuu ili kastingu, proverava se Vaše znanje iz oblasti za koju ste se kandidovali.
Ukoliko ste se prijavili za fitnes instruktora, simuliraćete jedan trening. Ukoliko regruter bude zadovoljan Vašim veštinama iz struke, prelazite na kratku proveru znanja iz Engleskog jezika. Tu ne pokušavajte da blefirate . Prvo, regruteri imaju iskustva. Drugo, i da ih na neki način "prevarite" da znate, a nije tako, samo ćete sebi otežati posao. Kada stignete u neku od zemalja gde se vrši obuka (recimo u London), blef neće proći :). Nivo engleskog jezika koji je potreban možete dostići za par meseci učenja.

 

Recimo da ste položili stručni deo i poznavanje engleskog jezika. Prikupljate potrebnu papirologiju i predajete za vizu.  Ja sam obuku imala u Londonu.
U ovom slučaju bi Vam to bio sledeći korak, put za London.

Tamo Vas profesionalni treneri iz izabrane struke obučavaju i pripremaju za posao.  Sama papirologija za vizu se dobija u roku od 5 nedelja.
Naravno, svu pomoć i smernice dobijate od agencije tj regrutera. Obuka traje u proseku 3 nedelje i jako je zanimljiva.

Sledeća destinacija je BROD :)

Steiner intervju 5 


Život I rad na brodu je posebno iskustvo. Na brodu se radi dosta, iz tog razloga ste I prihvatili ovaj izazov. Ali da nemate vremena da priuštite sebi uživanje, izlaske, upoznavanje…to nije tačno. Imate vremena za sve.
U nastavku ovog teksta, pročitaćete iskustva osoba koje su malo detaljnije opisale svoj “život” na brodu.

Motivi, zarada i naperdovanje:
Ukoliko ste se dokazali na brodu ne samo u svojoj struci, već I kao odgovorna osoba sa određenim organizacionim sposobnostima, sledeća opcija je asistent spa menadžera, spa menadžer, možda supervizor koji posećuje brodove i zatim office job u Mimiju, Londonu ili nekoj svetskoj metropoli gde ta agencija ima kancelariju. Recimo, kompanija Steiner je intrenacionalna kompanija svetski razvijena sa spa centrima, trening divizijama kao i kancelarijama  po celo svetu. Tako da je Vaša buduća karijera apsolutno u Vašim rukama. Svet može biti Vaš!

 

 

Nakon nekoliko dana mog uspešno završenog prvog ugovora želm da Vam ukratko opišem svoje impresije. Nakon uspešno završene akademije u Londonu dobio sam svoj prvi brod - Ovation of the seas, gde je i počela moja nova životna prića. Upoznao sam divne ljude na ovom brodu i putovao na predivne destinacije, kao sto su ( Dubai, Singapur, Malezija, Vijetnam, Hong Kong...) to su samo neki od gradova koje sam obišao sa ovim brodom. Nakon 2 meseca dobio sam transfer na najveći brod na svetu - Harmony of the seas. Ukrcao sam se na brod u Barseloni. Tamo sam takođe stekao mnogo prijatelja, i upoznao različite kulture. Palma de Majorka, Francuska, i Italija su bila mesta koje sam obišao na Mediteranu. U oktobru mesecu smo se uputili na Karibe 13 dana smo putovali iz Evrope do Kariba. Tom prilikom sam obišao Bahame, Meksiko, Jamajku, St.Marteen, Haiti... I tako sam za ovih 10 meseci obišao mnogo destinacija, naučio sam mnogo toga,usavršio jezik i unapredio znanje. Postao sam broj 1 frizer u kompaniji i stekao neverovatno iskustvo. Zahvalan sam svom regruteru što mi je omogucio da doživim ovo predivno iskustvo. Puno pozdrava.

 

NEVEROVATNO ISKUSTVO!
Slažemo se da ovako treba da se završi ovaj članak :)


Pogledajte kako izgleda jedan od brodova na kojima baš Vi možete raditi:

 

Više informacija, komentara i iskustva možete pronaći na FB stranici

Ukoliko ste Vi ili neko od Vaših poznanika imali iskustva i radili na brodu, pišite nam na mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. a mi ćemo ih objavljivati na našem portalu kako bi smo pomogli onima koji tek planiraju da se prijave za ovakvo iskustvo!

 

↓ Ako Vam se sviđa članak podelite sa prijateljima ↓

 

Leave a comment

Please publish modules in offcanvas position.