Marija nam je ispričala svoje iskustvo o radu na kruzerima

/ Sunday, 23 July 2017 22:30

Rad na brodu

Sigurno ste se pitali kako je raditi na prekookeanskim brodovima, šta je istina od toga što se čuje povremeno u medijima, da li je teže raditi u svom gradu ili u "gradu koji plovi"...

Sa željom da dođemo do što relevantijih podataka o zaposlenju i radu na kruzerima (turističkim prekookeanskim brodovima), zamolili smo Mariju Barbulović iz Beograda, devojku koja radi na luksuznim brodovima već 5 godina, da nam odgovori na nekoliko pitanja koja će, nadamo se, otkloniti svaku sumnju i predrasude o uslugama, klijentima i zaposlenima na brodu. Marija je frizerka i šminkerka i ima 28 godina.


Naš intervju vam prenosimo u celosti:

 

 • Marija, koliko dugo radiš posao frizera na brodu?

  Od 2013-te godine.
 • Koliko godina si se bavila poslom frizera pre zaposlenja na Kruzeru?

  Završila sam srednju školu za ženskog frizera i frizersku akademiju,od svoje 18-te godine  vlasnica sam jednog od najeksluzivnijih salona lepote u Paraćinu Beauty centar Sexy Lady, redovno sam se usavršavala i pratila trendove u inostranstvu, dobitnica sam Beogradskog pobednika i Oskara popularnosti za najboljeg internacionalnog šminkera i frizera.
 • Šta te je najviše motivisalo (da ne kažemo nateralo) da izađeš iz nekog "kalupa" i potražiš posao na Kruzeru?

  Po prirodi sam nemirnog duha, volim da putujem, istražujem i nadograđujem svoje znanje, rad na brodu je iskustvo kojim se postaje građanin sveta a to je privilegija. Videti sva ta mesta koja sam ja prošla je nešto što je po meni rečima neopisivo. Izazov-raditi u Spa centru sa šest zvezdica, pružati uslugu klijentima koji cene kvalitet i znanje. Naravno i zarada.
 • Na kom si se prvo brodu zaposlila a na kome radiš sada?

  Moj prvi brod je bio Princess Caribbean a sada očekujem da saznam na kom brodu ću biti za svoj sledeći ugovor.
 • Našim posetiocima bi bilo interesantno da radimo poređenje sa načinom rada i poslovnim obavezama jednog frizera u nekom od frizerskih salona (na kopnu).

  Poređenje... Hmm... Ovako, ne može ni da se uporedi, nije ni približno isto. Na kopnu mušterije trebaju biti srećne ako im frizer uopšte ustane da ih pozdravi kada kao novi klijenti uđu u salon. Usluge su uglavnom traljave i spore. Ima izuzetaka ali to opet nije ni slična priča kakva je na brodu gde je ljubaznost na prvom mestu. Klijent mora da oseća poštovanje koje će uzvratiti poverenjem u svog frizera a to je već jedan deo obavljenog posla. Tačnije prodaje-usluge ili preparata. Tačnost u sekundi se gleda. Za 30 min na brodu treba prići klijentu u čekaonici, predstaviti se, dati joj formular koji će popuniti, uraditi konsultaciju sa njom, pružiti kompletnu uslugu, zaključiti prodaju, napraviti račun i otpratiti zadovoljnu mušteriju. Na brodu postoje ciljevi koliko se para mora napraviti dnevno, nedeljno i ako to često deluje nerealno-mi kao spa tim ostvarimo, svako pojedinačno ima svoj target koji treba postići a ključ za uspeh je jednostavan: Retail prodaja proizvoda, Refer preporuka i Rebook zakazati ponovo istu mušteriju. Na brodu mora biti savrsena usluga.
 • Koliko sati traje radni dan na brodu i da li se radi svaki dan?

  Radno vreme najviše zavisi od nas, svako ima jedan dan u nedelji slobodan. Ja sam npr.  imala svaki drugi dan slobodan-Kako? Npr. ako ostvarim svoj target pre kraja kruza dobijam pola dana slobodno, ako premašim svoj dnevni target dobijem tri sata slobodno, ako svoju mušteriju pošaljem na neku drugu uslugu u spa centru jos sat vremena slobodno... i tako postoje sati koji se dobijaju kao nagrada a posle iskoriste za odmor, sve što manje radiš-više para zaradiš ali moraš da se trudiš i da unapređuješ svoje znanje, postoje treninzi na brodu kojima nas uče na koji način se to postiže. Takođe postoje i kazne. Ako je radno vreme od osam ujutru a ja nemam mušteriju zakazanu, onda radim od sedam ujutru i ostajem sat duze uveče. A to jako teško pada. Desilo mi se jednom pa me je naučilo pameti toliko da sam posle radila najbolje od svih (naš inat u genima).
 • Da li imaš slobodnog vremena, da odvojiš za šoping, šetnju, kupanje, izlaske u nekom od lokala po svetskim stanicama?

  DAAA! Gde god mi srce poželi mogu da odem (ako sam slobodna tog dana naravno, ako nisam u tom slučaju postoji mogućnost da se zamenim sa osobom koja radi isti posao kao i ja).
 • Što se frizerskog posla tiče, da li postoje razlike na kom si brodu? Da li ima uticaj na platu ukoliko radiš na luksuznijem brodu?

  Zarada zavisi isključivo od nas... Ima razlike sigurno i u tome. Nisam bila na manjem brodu pa ne mogu sa sigurnošću da kažem.
 • Da li su klijenti na brodu zahtevniji od klijenata koje si imala dok si radila u Srbiji?

  U Srbiji imam stalne klijente, radila sam sa poznatima kako kod nas tako i u inostranstvu, klijenti na brodu očekuju isto što i moje mušterije ovde-savršenu uslugu, edukaciju prilikom upotrebe kupljenog proizvoda i savet za dalje održavanje frizure.
 • O razlici u visini plata nema potrebe da se govori, ali znajući da klijenti u Srbiji često budu jako galantni ako su zadovoljni uslugom, da li se isto tako ponašaju i klijenti na brodovima? Koliki je najveći bakšiš koji si dobila?

  Moj prvi najveći bakšiš je bio na početku mog prvog ugovora, sećam se da je gospođa došla samo na feniranje, posle konsultacije samnom odlučila se i za farbanje, meliranje, šišanje i keratin, častila me je 80 dolara. Dobra stvar je sto je sada u cenu usluge uključen i bakšiš 15% pa svako mora da plati minimum toliko,  prosečno časte oko 20 dolara a kada neće onda minimum 5 dolara.
 • Često se u medijima provuče priča da taj rad na brodu ima i jako lošu i surovu stranu. Kako su se generalno tvoji klijenti i putnici na brodu ophodili prema tebi?

  Moji klijenti su znali da su u sigurnim rukama. To su divne dame od kojih sam po nebrojano puta čula reč hvala, bile su presrećne mojom uslugom a to pokazuje i velika količina plavih kartica koje sam dobila ( na početku kruza u svakoj kabini ima jedna plava kartica koju gost dobije kada dođe na brod, na kraju kruza tu napiše ime ko je po njima bio najbolji radnik i daju na front desku. Ja sam ih stalno dobijala pa sam na osnovu toga i od kapetana broda dobila zahvalnicu i novčanu nagradu).
 • Da li si možda imala nepristojih ponuda (ovo pitanje se često provlači po medijima pa želimo da saznamo iz prve ruke)?

  Za nepristojne ponude nema mesta iz razloga sto je svaki privatan kontakt između zaposlenog i gosta na brodu zabranjen. Jedine ponude koje sam često dobijala bile su poslovne. Dve najdraže klijentkinje su mi Nancy Phillips iz New Yorka koja je vlasnica Embassy Wines&Spirits i Susanne Crump vlasnica Brenstein Realty. Bilo ih je još puno. Neke su ostale u sećanju drage zbog svojih mudrih saveta i lepih zelja. Dobila sam puno slika sa svečanim frizurama i šminkom koje sam radila za kapetanovu noć kada se svi slikuju sa kapetanom i obavezan je elegantan dress code. Mojoj menadžerki su pisali mailom da je čast imati me na brodu.
 • Da li se trpi mobing od strane nadređenih?  Iskreno, mi ne verujemo 100% u te priče jer znamo da se na brodovima radi po standardima, a standardi su propisali da je dobar radnik - zadovoljan radnik!

  Mobing ne. Postoje pravila koja se poštuju.

  Nadamo se da smo ovim intervjuom bliže opisali rad na Kruzerima i podstakli mlade ljude da bez straha i predrasuda iskoriste priliku da vide svet, isprobaju nešto novo i izgrade karijeru na luksuznim brodovima uz sopstveni užitak, a Mariji se zahvaljujemo na strpljenju, izdvojenom vremenu i iskrenim odgovorima. Želimo joj puno uspeha u radu.

 

Nastavak intervjua sa Marijom objavićemo uskoro... 

Leave a comment

Please publish modules in offcanvas position.